De Mormoonse kerk in Brazilie

classic Classic list List threaded Threaded
10 messages Options
12
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

De Mormoonse kerk in Brazilie

Mosiah
Administrator
Volgens de kerk zijn er 1,1 miljoen leden in Brazilie, onderverdeeld in 27 zendingsgebieden en 1.885 wijken en gemeenten (pdf). Dat is heel wat. Het volgende bericht in de Salt Lake Tribune van 25 januari 2011 komt dan ook een beetje vreemd over (pdf):

Hundreds of Mormon missionaries assigned to serve in Brazil increasingly find themselves preaching not in Rio de Janeiro, São Paulo or Fortaleza, but instead in Philadelphia, Pocatello, Idaho, or even Provo.

The LDS Church’s São Paulo Missionary Training Center, which can accommodate up to 700 trainees, currently houses only about 60, none of whom is a U.S. Citizen. And the Utah-based Church of Jesus Christ of Latter-day Saints has lowered the missionary age from 19 to 18 for male Brazilians to make up for the loss of full-time American missionaries.

The reason? Visa snags. And who can Mormon missionaries and their parents blame for the delays? The U.S. State Department and its counterpart in Brazil.

This is no small headache for the LDS Church. Brazil boasts more than a million members, the world’s third-largest Mormon population, after the United States and Mexico. It has 27 missions, more than any country outside the U.S. About 10 percent of the faith’s 52,000 missionaries are called to Brazil. Any disruption in the flow of full-time missionaries could slow the number of converts and hamper the stability of LDS congregations there.
Zonder Amerikaanse zendelingen zijn in het Braziliaanse opleidingscentrum – zelfs na verlaging van de minimumleeftijd - maar 60 van de 700 plaatsen bezet. Er gaan dus heel weinig Brazilianen op zending (onder andere omdat veel Braziliaanse Heiligen der Laatste Dagen analfabeet zijn).

Wat ook vreemd is: het artikel stelt dat de stabiliteit van de wijken en gemeenten in Brazilie in gevaar komt als er niet voldoende Amerikaanse zendelingen het land in mogen. Het is bekend dat zendelingen soms leidinggevende functies bekleden in gebieden waar (nog maar) weinig leden zijn maar met gemiddeld meer dan 580 leden per wijk of gemeente zou je verwachten dat dit in Brazilie een uitzondering is.

Hoe kan het zijn dat de kerk in Brazilie tegelijkertijd zo groot en toch zo wankel is? Simpel: er zijn helemaal niet zoveel Mormonen in Brazilie als de kerk beweert.

Tijdens een volkstelling in het jaar 2000 werd onder andere gevraagd tot welke kerk de mensen behoorden. Hier gaven nog geen 200.000 mensen de Mormoonse kerk op, terwijl de kerk op dat moment beweerde bijna 750.000 leden te hebben in Brazilie. Uit gelijkaardige onderzoeken in Mexico en Chili komt hetzelfde beeld naar voren (pdf).

In werkelijkheid zijn er geen 1,1 miljoen, maar zo’n 250.000 actieve Mormonen in Brazilie, verspreid over een immens gebied (Brazilie is het vijfde grootste land ter wereld). Dit komt neer op zo’n 0,1% van de bevolking. Ook in Brazilie stelt de kerk dus relatief weinig voor.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Eunice
De groei van Zuid Amerika is het paradepaardje van de kerk.
Ik dacht echt dat de HLD een integere kerk was. Die ongeacht altijd de waarheid spreekt.
Maar ik ben bang dat het tegenovergestelde eerder waar is.
Waarom verspreiden ze zoveel leugens? Zo kom je toch nooit in de hemel?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Mosiah
Administrator
Ze zijn al in de hemel. Ze hebben een paar miljoen kritiekloze leden die alles blind geloven wat ze zeggen en hen 3 tot 5 miljard dollar per jaar geven om volledig naar eigen inzicht uit te geven, no questions asked. Wat wil je nog meer?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Eunice
De munteenheid van Brazilie is trouwens veel minder waard dan de dollar.
Dus qua tiende ontvangen ze niet echt veel uit Brazilië. Eigenlijk zou de kerk zendingswerk moeten doen in landen met een sterke munteenheid.......Dat is nog 'ns handel......offuhhh prikken ze op die manier al hun zendingsgebieden?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Laman
De dollar is overigens bezig om zijn status als wereldmunteenheid te verliezen. We rekenen liever niet meer in dollars, want die zijn niet meer te vertrouwen. Zou wel gelijk het vermogen van de kerk aantasten....trouwens, in Finland zit er helemaal geen kerk, toch?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Mosiah
Administrator
In reply to this post by Eunice
Eunice wrote
Dus qua tiende ontvangen ze niet echt veel uit Brazilië.
Nou, ik denk toch dat ze er jaarlijks zo'n 20 tot 30 miljoen dollar uit kunnen persen. De kerk zegt daar natuurlijk niks over, maar ik heb een computermodel gebouwd dat de tiende-opbrengsten per land berekent op basis van het aantal actieve leden en het BNP van een land.

Wat je ziet is dat de kerk een goede omzet uit giften draait in landen met een hoog BNP, of in landen met veel leden.

De top 3 bestaat uit de VS (goed voor 80-85% van de tiende-opbrengsten), Canada en Engeland - landen met een hoog BNP en veel leden - maar op plaats 4 staat Mexico. Het BNP is daar slechts 1/5 van Engeland maar het aantal actieve leden is er 4x zo hoog.

Als je er niet voor terugdeinst om ook arme mensen geld uit hun zak te kloppen, kan je aardig wat doekoe binnenhalen. Behalve Mexico zitten ook Brazilie, Chili, Argentinie, Peru, Venezuela en de Filippijnen in de top 20, allemaal landen waar het BNP vele malen onder dat van de VS of Europa liggen (in de Filippijnen is het jaarinkomen van een gemiddeld huishouden nog geen 1.500 dollar).

Landen met een hoog BNP zijn natuurlijk ook interessant. Daarom staan ook Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italie in de top 20, ook al zijn daar maar weinig leden. Nederland staat overigens op plaats 26 en Belgie op 34.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Mosiah
Administrator
In reply to this post by Laman
Laman wrote
De dollar is overigens bezig om zijn status als wereldmunteenheid te verliezen. (...) Zou wel gelijk het vermogen van de kerk aantasten
Ja en nee. Veel vermogen van de kerk zit in commercieel onroerend goed, ik denk dat ze daar meer last van hebben dan van de lage dollar (bijvoorbeeld dat idiote winkelcentrum in downtown Salt Lake, dat gaan ze in geen 100 jaar terugverdienen).

Maar de kerk zit ook in de land- en mijnbouw; de grootste veeboerderij van de VS is bijvoorbeeld van de kerk. Ook bezit de kerk veel waterrechten in het westen van de VS, waar gruwelijk veel geld mee verdiend wordt door ze te leasen aan projectontwikkelaars en gemeenten.

Een belangrijk voordeel van de kerk is dat ze slavenarbeid kunnen inzetten, d.w.z. mensen "op zending" roepen om onbetaalde arbeid te verrichten op de bedrijven van de kerk.

Al deze zaken worden door de juridische afdeling van de kerk overigens aangesproken in het filmpje dat ik een paar dagen geleden hier postte.

Laman wrote
trouwens, in Finland zit er helemaal geen kerk, toch?
Ja hoor, rond de 1.500 leden maar een lekker hoog BNP, dus ook een tempel.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Mosiah
Administrator
In reply to this post by Mosiah
Even een update op basis van de volkstelling van 2010 (tweede regel op p. 2):

Aantal mormonen volgens volkstelling 2000: 199.645
Aantal mormonen volgens volkstelling 2010: 226.509

Dat is dus een toename van net geen 27.000 leden in 10 jaar, een gemiddeld groeipercentage van 1,27%.

Het goede nieuws is dat de bevolkingsgroei van Brazilie afneemt (gemiddeld ongeveer 1,1% tussen 2000 en 2010) en het aantal mormonen t.o.v. de bevolking in het algemeen dus stijgt.

Er vanuit gaande dat de bevolkingsgroei onder de mormonen ongeveer gelijk is aan die onder de rest van de Brazilianen (ik weet niet of dat zo is), dan hebben we het over 3.500 bekeerlingen in 10 jaar in heel Brazilie, een land van ongeveer 190 miljoen inwoners.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: De Mormoonse kerk in Brazilie

Michaël
En dan is het nog de vraag hoe actief die 3500 leden momenteel zijn lijkt me zo, magertjes allemaal.
12