Moderne slavernij

classic Classic list List threaded Threaded
14 messages Options
12
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Moderne slavernij

Mosiah
Administrator
Behalve jonge mannen, stuurt de kerk ook gepensioneerde echtparen op zending. De regels hiervoor zijn onlangs versoepeld (pdf). Gepensioneerde echtparen hoeven niet langer 18 maanden op zending, maar kunnen ook kiezen voor kortere periodes (6 of 12 maanden) of juist een langere tijd (tot 23 maanden). Net als de jonge zendelingen, betalen gepensioneerde echtparen hun hele zending zelf en op deze manier kunnen er meer echtparen op zending gaan – ook degenen die geen geld hebben voor een zending van 18 maanden.

Je zult deze gepensioneerde echtparen niet zo vaak in het straatbeeld tegenkomen als de gewone zendelingen. Dat komt omdat deze mensen voornamelijk ingezet worden als gratis arbeidskrachten. Dat gebeurt niet alleen op religieuze werkterreinen maar ook in de commerciele bedrijven van de kerk.

Hieronder een aantal voorbeelden uit de vacaturelijst van mei 2011:

WATER RESOURCES SPECIALIST: Individuals or couples with a background in water resources and water rights are needed to serve in the Natural Resource Services Section at the Church Office Building in Salt Lake City. The individuals will assist in protecting the Church’s water rights in Arizona, Idaho, Utah, Washington, and 11 other western states.

ENVIRONMENTAL SPECIALIST: Individuals or couples with a background in environmental compliance reporting, environmental site assessment reviews (Phase I and II), soil and groundwater remediation (i.e. soil vapor extraction/treatment, in-situ treatment, UST removal, excavation/disposal), and general environmental compliance activities (i.e., SPCC, Tier I and II, etc.) are needed to serve in Natural Resource Services of the Real Estate Services Division at the Church Office Building in Salt Lake City. The individuals will assist in the technical review, research, report preparation, and management of environmental issues for the Church’s real estate by reviewing regulatory and environmental documents for Church properties and, where required, provide analysis, solutions, and recommendations to Church management.

REAL ESTATE LEASE SPECIALIST: A mature couple, sister, or brother is needed to support the Real Estate Services Division in leasing and managing leased properties throughout the United States and Canada on behalf of Church departments. The position is located in Salt Lake City, Utah.
Met al deze activiteiten worden, dankzij de belangeloze inzet van gepensioneerde “zendelingen”, vele tientallen miljoenen verdiend. En hoewel deze mensen vaak wat ouder zijn, deinst de kerk er niet voor terug om hen in te zetten voor zware fysieke arbeid, zoals blijkt uit onderstaande advertentie uit dezelfde vacaturelijst:

OREGON RECREATIONAL PROPERTIES: Camp Alpine is located 35 miles northwest of Eugene, Oregon. It is open year round but is used in the summer for girls’ camp. A missionary couple is needed to live onsite (in a mobile home) to fill a 12-18 month mission. Elders should be in very good health and able to perform physically demanding duties outdoors, including trail and equipment maintenance. He will also need skills in general repair, painting, carpentry, electrical, and custodial work.
In de vacaturelijst staat ook wat het voorrecht om de Heer te dienen als gepensioneerd echtpaar kost. Stel u wordt tewerkgesteld op Deseret Ranches bij Orlando, Florida, dan betaalt u $ 2.000 per maand om 10 tot 12 uur per dag gratis te mogen werken op de grootste ranch van Amerika (boekwaarde ruim 1 miljard dollar). Dat is exclusief kosten voor levensonderhoud. Voor een zorgverzekering moeten de “zendelingen” ook zelf zorgen (en ik heb een donkerbruin vermoeden dat een arbeidsongevallenverzekering er ook niet in zit). En of dat alles niet genoeg is, wordt er ook nog van deze ouderen verwacht dat zij tienden en vastengaven blijven betalen terwijl zij gratis voor de kerk aan het werk zijn.

Nu het economisch tegenzit, kunnen waarschijnlijk minder gepensioneerde echtparen zich een 18-maandse zending veroorloven. Gelukkig schaamt de Mormoonse kerk zich nergens voor en is bereid om ook het laatste beetje geld uit haar oudere leden te knijpen door hen de “kans” te geven ook voor 6 of 12 maanden te “dienen”. Helaas kunnen de reiskosten er voor een dergelijke korte periode niet vanaf, ook die moeten deze “zendelingen” dus zelf betalen.

Ik heb het al vaker gezegd: een kerk is de beste manier om geld te verdienen. There’s a sucker born every minute, weten zo ook in Salt Lake.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Gerrie
Doet me nogal denken aan de praktijken van de Noorse Broeders, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Noorse_broeders#DWN_Service. Ik zag alweer een poos geleden een TV-uitzending over die club, waarin werd verteld dat ook zij commerciële activiteiten verrichten door vrijwilligers, via hun eigen uitzendbureau DWN Service, zonder dat daar sociale premies of loonbelasting over worden betaald.

Wat doet de Belastingdienst tegen deze praktijken? Waarom betaalt de gewone burger zich belastingblauw aan belastingen, terwijl dit soort oplichters jaren lang gewoon hun gang kan gaan?

Voorstel: We beginnen een gokhal, waarin we ook een coffeeshop vestigen, en dat noemen we dan een kerk, want we brengen een goede boodschap met heavy metal en hard rock. Die tent laten we runnen door vrijwilligers, die een zakcentje krijgen voor de moeite, en de grote winsten die verdelen we onder de kerkleiding van deze club - dat zijn we zelf. Belastingvrij natuurlijk, want het is voor het goede doel. Idee?
ada
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

ada
Aantrekkelijk voorstel maar ik denk dat ik daar niet gewetenloos genoeg voor ben en dat moet je toch wel zijn als je een kerk wilt oprichten zoals de mormoonse er een is....

Mijn hart gaat vooral uit naar die zendelingen-echtparen die in de veronderstelling zijn de wil gods te doen en daarvoor bereid zijn hun spaarcenten op te offeren alsmede de laatste "aktieve" jaren van hun leven. Zij hebben helemaal niet in de gaten dat ze het eigenlijk doen om de winst van een mega-bedrijf op te voeren - en waarschijnlijk zouden ze het niet eens geloven als het aan hun werd verteld.

Denk maar aan al die tijd en alles geld dat wij toen aan de kerk hebben gegeven. Pas achteraf zie ik dat het geen "vrijwillige gaven" waren maar dat er erg veel druk op je werd uitgeoefend om je zo effiënt mogelijk leeg te bloeden. Als ik nu iemand hulp aanbied of een gave aan bv. het kankerfonts geef dan is het écht vrijwillig. Wat een verschil in gevoel!

Ik vraag me af of zo'n zendeling-echtpaar het zou geloven als de profeet zelf hun zou vertellen waarvoor ze eigenlijk "geroepen" zijn?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Gerrie
Zo'n nep-kerk die ik (voor de grap natuurlijk) voorstelde, had in theorie een testcase kunnen zijn voor de Belastingdienst. Wat zijn de grenzen van de wet, en wanneer mag je nog spreken van een kerk? Het was trouwens geen origineel idee, want een tijdje terug, toen het in de media ging over het rookverbod in kleine kroegen, kwam er zo'n kroeghouder met het idee om zijn kroeg om te dopen tot een rokerskerk. Daar zou dan wel gerookt mogen worden, want roken zou dan een geloofsuiting zijn.

Behalve de Belastingdienst zouden ook de mensen die misbruikt worden door allerlei kerken zoals mormonen, Noorse Broeders, en vroeger had je de Moonies en de Baghwan, door zo'n nep-kerk misschien wakker worden uit hun mooie droom. Als ze daarin niet zelf een spiegel zien, dan houdt een ander die hen wel voor.

Maar van zo'n nep-kerk zal het niet komen, dus is het misschien beter om deze toestanden onder de aandacht te brengen van de media, in kritische programma's zoals Zembla. Nadeel daarvan is, dat het ook weer snel overwaait: Die Noorse Broeders bestaan immers ook nog steeds. Je kunt het wel onder de aandacht blijven brengen, maar de media willen steeds iets nieuws. Wat blijft er dan nog over? De rechtbank? Kunnen de mormonen hun geld nog terughalen omdat ze dat onder valse voorwendselen 'vrijwillig' hebben gegeven? Tijd voor een Stichting Woeker-kerken! Wie zet 'm op?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Mosiah
Administrator
Ik denk dat er via de belastingdienst weinig te bereiken valt, omdat de zendelingen, zeker de gepensioneerde echtparen, er vrijwillig aan meedoen. Goedgelovige mensen zijn nou eenmaal niet te helpen.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Gerrie
"Goedgelovige mensen zijn nou eenmaal niet te helpen"; maar religies hebben het vaak ook over rechtvaardigheid. Ik vind het niet deugen dat bedrijven die zich als kerk voordoen, zoals de mormonen, schatrijk worden over de rug van die goedgelovigen (volgens mij zijn dat vaak ook nogal weerloze mensen, die toch al de pineut zijn van allerlei rotstreken van profiteurs), terwijl de brave burger, ook degenen die niks aan religie doen, wel een paar volle maanden per jaar moeten werken om alleen al hun belasting te betalen. Want zo'n 30% van 12 maanden is toch nog zo'n 4 maanden van je bruto inkomen!

Als het de Belastingdienst niet interesseert dat zelfs zulke stinkend rijke clubs de boel belazeren en geen belasting betalen, waarom zou ik dan ook niet creatief worden om minder belasting te hoeven betalen, of liefst helemaal geen? (In landen zoals Griekenland zijn ze daar immers ook heel bedreven in.)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Mosiah
Administrator
Tja, ze zeggen weleens dat er maar twee zekerheden in het leven zijn: belastingen en de dood. Religies ontkennen beide
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Gerrie
En ook geldschulden neem je mee tot in je graf (als je ze niet aflost). Van je spaargeld kom je heel wat makkelijker af.

Trouwens, over geldschulden gesproken: Fanatieke religies die hun leden willen uitmelken, die zullen het betalen van allerlei giften wel belangrijker vinden dan het aflossen van schulden, vermoed ik zo. Da's nog een onderwerp voor programma's zoals Zembla: Als ik zo het e.e.a. lees, dan zal aan die goedgelovigen wel onderwezen worden dat, als zij geld geven aan hun kerk, dat god dan voor de aflossing van hun schulden zorgt. Naïef genoeg om dat dan ook te doen, bij de mormonen zelfs 10% van hun inkomen! Ik vraag mij af hoeveel van die mensen daardoor in de financiële problemen komen, of die daardoor nooit van hun geldschulden af komen, of draaf ik nu door?

Mag dat zomaar? In Nederland hebben we toch allerlei toezichthouders, zoals een Gemeentelijke Kredietbank, het BKR, en de AFM? Nemen die geen maatregelen als fanatieke gelovigen het betalen aan hun kerk belangrijker vinden dan het aflossen van schulden? Als ze dan uiteindelijk zover heen zijn dat er geen uitzicht meer is op volledige aflossing, dan wordt (een deel van) hun schuld kwijtgescholden. En wie draait daar dan uiteindelijk weer voor op? De belastingbetaler, zelfs als die niks van die kerken moet hebben! Zolang hier niks aan wordt gedaan, zal het gewoon door blijven gaan, want er zijn immers ook altijd mensen die hiervan leven, zodat ze zelf geen poot hoeven uitsteken, alleen maar fabeltjes vertellen.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Moderne slavernij

Mosiah
Administrator
De Mormoonse kerk raadt haar leden juist aan zo weinig mogelijk schulden te maken. Over schulden moet je rente betalen en dat is geld dat niet naar de kerk gaat. Tenzij je natuurlijk een lening van de kerk neemt, dat kan tegenwoordig ook (voor studieleningen). Of klant bent bij een bank of verzekeraar van de kerk.

Ik zag trouwens een "Gerrie" op de reactie-pagina van EO Jong n.a.v. de uitzending van gisteren - was jij dat?
12